Forbrukslån til båt

Båt er en drøm for mange og det er også fler og fler som sørger for å oppfylle denne drømmen. Vi nordmenn er et folkeferd som like å tilbringe mye tid ute i naturen, enten det er i hytta på fjellet eller i båten på vannet. Og det er helt klart en nydelig tanke å seile en tur i egen båt, kanskje være en helg på vannet eller tilbringe sommerferien i båten og seile rundt for å finne koselige små plasser. Men skal denne drømmen oppfylles, så må du ha en båt først. Ulempen med en båt er at de koster penger og skal du ha en båt som har overnattingsplasser til hele familien, så koster denne varianten fort tre-fire hundre tusen. Har du ikke en stor oppsparing, så må båten finansieres med et lån. Du kan låne penger til en båt med et tradisjonelt båtlån i banken. Her må du ha minst 20% i egenkapital for å få godkjent lånet og banken får i tillegg pant i båten du kjøper. Renten er lavere enn med et forbrukslån, men du må altså ta med i beregningen at du må stille med egenkapital. En annen løsning er å finansiere kjøpet av en båt med et forbrukslån.

Søk om et forbrukslån

Et forbrukslån kan du bruke til det du måtte ønske, og om du tenker på å kjøpe en båt så kan et forbrukslån være løsningen for å få kjøpet finansiert. Det finnes et stort antall banker og finansierings-selskaper som tilbyr lån på inntil kr 500 000, og ingen av dem blander seg opp i hva pengene skal brukes til. Skal du kjøpe en båt til mer enn kr 250 000 så bør dere være to om å søke, da vil det være mye større sjanser for at banken innvilger ønsket ditt. De fleste banker tillater at du betaler lånet tilbake over 15 år, det samme gjelder om du velger å bruke en lånmegler til å hjelpe deg med å finne et rimelig lån. En lang nedbetalingsperiode sikrer deg lave månedlige ytelser og du vil dermed ikke belaste budsjettet ditt i altfor stor grad.

Kredittscore og rentesats for lån til båt

Renten er høyere på et forbrukslån enn for tradisjonelle båtlån hvor du må stille sikkerhet for lånet. Men til gjengjeld trenger du ikke egenkapital til båten og du må heller ikke å betale for tinglysning. Du slipper egentlig unna den papirjobben du må gjennom dersom du låner penger i en bank der du må stille pant. Selve låneprosessen er også mye raskere med et forbrukslån og du kan i prinsippet søke om lån til båt i dag og ha pengene på konto i morgen. Som nevnt er renten høyere på et forbrukslån, men hvor mye du må betale i rente avgjøres etter at banken har sendt dine økonomiske data gjennom en kredittvurdering. Her vil banken se på økonomien din og vurdere sannsynligheten for at du kan betjene et lån. Du blir så tildelt en kredittscore og det er ut fra denne at renten fastsettes. Den laveste renten du kan få tilbudt ligger på rundt 9,5% og går opp til ca. 19%. De fleste betaler en rente på rundt 14%, noen selvsagt lavere og noen enda høyere. Har du eller dere høy inntekt og lite gjeld, så er det mulig å få lånetilbud med en lav rente. Ved siden av renten må du også betale et termingebyr hver eneste måned. Dette er for å dekke bankens kostnader ved å administrere lånet. Gebyret varierer mellom kr 30 og 50. Til slutt vil du bli belastet et etableringsgebyr for opprettelse av lånet. Dette gebyret blir lagt til lånebeløpet og ligger et sted mellom kr 500 og kr 1500.

Elektronisk søknadsprosess

Før du bestiller båten din, så bør du finne deg det riktige lånet. Det finnes mange banker og finansieringsselskaper å velge blant og det lønner seg å få tilbud fra flere ulike banker. Du kan søke hos de fleste banker via nettsiden deres. Fyll ut søknadsskjemaet på nett, send det inn elektronisk og du vil i løpet av kort tid motta svar på søknaden. Når du skal velge hvilken bank du ønsker å søke hos, så bør du bruke en av de mange sammenligningssider som finnes på nettet. Her får du god oversikt over hvilke banker som tilbyr forbrukslån, hvilke krav som stilles til deg som søker og rentenivået hos banken. Når du har mottatt et par tilbud, kan du sammenligne betingelsene på lånene og velge det som passer deg best. Signer lånedokumentene med din BankID og send de inn elektronisk. Det kan hende du må sende inn en kopi av din lønnsslipp, men denne kan du som regel laste opp på nettsiden til banken. Så snart banken har mottatt dokumentene med din signatur, kan lånet utbetales og du kan se deg om etter båten du ønsker deg.